De kracht van luisteren | MYdept.
15929
post-template-default,single,single-post,postid-15929,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.1.3,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

12 jul De kracht van luisteren

De kracht van luisteren

 

De afgelopen jaren ben ik steeds meer mensen tegen gekomen die niet weten hoe ze er voor iemand kunnen zijn, die een moeilijke periode doormaakt i.v.m. ziekte of stressklachten. Je wilt die vriend(in) of dat familielid graag helpen. Maar het lijkt erop dat ze niet naar je luisteren, zichzelf van je afkeren en/of dat er geen verandering komt in de situatie, wat jou frustratie oplevert. En dat is zo enorm zonde! Want juist JIJ bent degene die deze persoon nodig heeft op dit moment.

Machteloos

Daarom schrijf ik er nu een blog over. Mijn enige doel met deze blog is om jou te helpen om er optimaal voor een ander te kunnen zijn, zonder dat jij jezelf in die situatie verliest en je je machteloos voelt.

In de tijd dat ik zelf in een burn-out zat, heb ik ervaren hoe waardevol het is als de mensen die dicht bij je staan er voor je zijn. En hoe weinig er eigenlijk voor nodig is om je gesteund te voelen. Het laatste dat je wilt is dat jij iemand anders opzadelt met jouw problemen en dat zij er ongelukkig van worden. Maar tegelijkertijd wil je ook dat ze weten hoe jij je voelt en jouw verhaal en emoties met hen delen. Juist op het moment dat je het zelf allemaal even niet meer weet.

Hieronder deel ik mijn tips met jou, zodat jij er optimaal voor een ander kan zijn zonder je machteloos te voelen.

 

6 krachtige tips om er ECHT voor iemand te zijn

 

1. Luister.

Luister naar de ander met je volle aandacht. Dit lijkt het makkelijk, maar is het meest moeilijke wat er is. Echt luisteren en aandacht hebben voor de ander, is het meest krachtige middel dat er is om er voor iemand te zijn. Hierdoor voelt de ander zich gezien en gesteund, zonder dat jij er actief iets voor hoeft te ‘doen’.

2. Jij hebt geen invloed.

Accepteer dat jij de situatie voor de ander niet kunt veranderen. Je kunt het probleem of de situatie waar de ander in zit, niet oplossen. Dus stop ermee om dat te proberen. Het scheelt jou enorm veel energie en frustratie, voor iets waar jij geen invloed op hebt.

3. Geef vertrouwen.

Geef de ander de ruimte om te vertrouwen op hun eigen gevoel en intuïtie. Forceer de ander niet om beslissingen te maken die jou beter lijken, maar geef ze het vertrouwen dat zij zelf de keuzes kunnen maken, die het beste bij hen past op dat moment. Hiermee laat je de ander merken dat zij zelf de touwtjes in handen hebben en dat geeft zelfvertrouwen.

4. Oordeel niet.

Je hoeft de ander niet per se te begrijpen en jouw mening over de situatie is niet belangrijk. Voorkom dat je jouw mening ongevraagd deelt en vraag juist door naar datgeen jij niet begrijpt.

5. Hoe kan ik er voor je zijn?

Vraag aan de ander hoe je er voor hem/haar kunt zijn. In plaats van zelf uit te proberen wat de beste methode is om iemand te helpen, kun je het ze ook gewoon vragen. Dit maakt dat jij er gericht voor hen kunt zijn met wat zij nodig hebben en het maakt dat jij je minder MACHTELOOS voelt.

6. Laat fouten maken.

Wees er voor de ander, ook al maken ze andere beslissingen dan die jij zou maken. Verandering heeft tijd nodig en dit is een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan. Geef aan dat je er hoe dan ook voor de ander zal zijn, bij welke beslissing ze ook nemen. Dit zorgt ervoor dat de ander zich veilig voelt om risico’s te nemen, minder streng hoeft te zijn voor zichzelf en van gemaakte fouten kan leren.

 

Hierboven heb ik mijn tips gedeeld om er echt voor iemand te kunnen zijn zonder dat jij je machteloos voelt. De meest krachtige tips zijn om naar de ander te luisteren met aandacht en vraag aan de ander hoe je er voor hen kunt zijn.

 

Herken jij dit gevoel van machteloosheid en heb je iets aan deze tips?
Ik ben 
benieuwd! Laat je reactie achter in het veld hieronder.

Let’s make it happen!
Anne Marieke

 

Zet nu jouw eerste stap!
Download hier mijn GRATIS e-book “Rust in je hoofd in 7 stappen”.

Geen reactie's

Geef een reactie