Het antwoord waarom je lijf het altijd beter weet | MYdept.
16012
post-template-default,single,single-post,postid-16012,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17694

Het antwoord waarom je lijf het altijd beter weet

Het antwoord waarom je lijf het altijd beter weet

 

We zijn zo bekend geraakt met het functioneren vanuit ons ‘denken’. We plannen en controleren alles tot in de puntjes en willen graag alles weten. Te veel in je hoofd zitten en piekeren maakt dat je afwezig, vergeetachtig en onrustig bent. Het zorgt voor spanning die zich vast zet in je lijf waardoor je last krijgt van allerlei fysieke klachten als hoofdpijn, kramp en slecht slapen. Als je dit negeert zal je lichaam uiteindelijk zo hard om aandacht gaan schreeuwen dat je er niet meer omheen kunt.

LUISTER NAAR JE LICHAAM

Je hoort het zo vaak, maar waarom moet dat eigenlijk? Ik kreeg er altijd jeuk van om dat soort dingen te lezen. Ik kon er niets mee, vanuit mijn hoofd functioneren gaat het ook prima?

Om echt rust in je hoofd te krijgen is het van belang dat je in contact komt met je lichaam. Je gegrond of geaard voelen is hierbij een groot onderdeel. Met je beide benen op de grond staan maakt dat je voelt wat je lichaam op dat moment nodig heeft.

Ik las er laatst er een stuk over in het boek Human Design van Guido Wernink en Sarah Leers. In dit boek wordt het lichaam gezien als een ‘voertuig’.

“Zonder dit voertuig is er geen leven, geen bewustzijn en geen weten mogelijk. Het is het lichaam dat geniet of lijdt. Het is het lichaam dat de gevolgen van onze beslissingen ondervindt. Het is daarom ook het lichaam, en niet het denken, dat het best in staat is om beslissingen te nemen. Per seconde komen er via onze zintuigen een paar miljoen prikkels onze hersenen binnen. Ons denken kan er daarvan maar een paar bewust verwerken, terwijl ons lichaam de overige miljoenen prikkels onbewust registreert. Leer je luisteren naar de wijsheid van je lichaam, dan kun je het leven gaan leiden dat voor jou bedoeld is, en niet het leven van een ander.”

Met deze informatie snap ik een stuk beter wat men bedoelt met luisteren naar je lichaam. Want onbewust weet mijn lichaam gewoon een stuk meer dan dat ik met mijn hoofd kan bedenken en opslaan.

Maar hoe moet dat dan, luisteren naar jezelf?

Aangezien niet het denken, maar ons lichaam het beste in staat is om beslissingen te nemen, zouden we dus beter naar ons lichaam moeten luisteren. Maar hoe dan? Het is heel simpel. Door gewoonweg meer aandacht aan je lichaam te geven.

STA EENS STIL

Door een aantal keer per dag even een moment letterlijk stil te staan en  te ‘luisteren’ waar je lichaam behoefte aan heeft. Welke signalen geeft je lichaam af als je dit doet. Is het vol energie en heeft het zin om te bewegen en zich uit te leven in de sportschool of op de dansvloer. Of voelt je lichaam juist vermoeid en wil het het liefst languit op de bank uitrusten. Stilstaan geeft je de kans echt even te LUISTEREN naar jezelf. En vervolgens heb je zelf de keus of je hier aan toegeeft.

Niet ons denken, maar ons lichaam is het beste in staat om beslissingen te nemen. Dus we kunnen er maar beter naar luisteren. Luisteren naar je lichaam werkt het beste als je af en toe eens stilstaat.

Wat zou jij anders kunnen doen om meer naar je lichaam te luisteren? Deel het met me door het hieronder in het reactieveld te plaatsen.

Let’s make it happen!
Anne Marieke

 

Zet nu jouw eerste stap!
Download hier mijn GRATIS e-book “Rust in je hoofd in 7 stappen”.

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.