‘Ik weet het niet’ is ook een antwoord | MYdept.
16845
post-template-default,single,single-post,postid-16845,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17694

‘Ik weet het niet’ is ook een antwoord

‘Ik weet het niet’ is ook een antwoord

 

Mag jij het niet weten van jezelf? Hoe is het voor jou als je iets niet weet? Zeg jij het makkelijk als je iets niet weet? Je antwoord is waarschijnlijk nee. De oplossing voor het probleem van je vriendin. Als iemand jou de weg vraagt. Vind jij ook dat je op alles voorbereid moet zijn, alle antwoorden paraat moet hebben en iedereen moet kunnen helpen? En als dat niet zo is dat je dan faalt?


Niet weten voelt als falen
Je bent oplossingsgericht en boekt graag resultaat. Vooral bij het helpen van anderen en het goed willen doen. Je valkuil is dat je het moeilijk vind als je iets niet weet en hierdoor enorm streng bent voor jezelf. En eigenlijk ben je te bang om te moeten toegeven dat je het niet weet omdat het voelt alsof je faalt.

Het gevolg hiervan is dat je baalt van jezelf, je dingen uitstelt, dat niets lukt en dat weer als bevestiging voelt van je onzekerheid om iets niet te weten. Weg luchtigheid en vrolijkheid!

Ik herken dit enorm. Het niet weten creëert kortsluiting in mijn hoofd. Ik was het zo gewend geraakt om alles te moeten weten en oplossingen te hebben dat ik me schaam en in paniek raak als dat niet zo is. En het vooral voelt alsof ik faal.

Niet hoeven weten werkt bevrijdend!
Het gevoel van falen is een angst voor het krijgen van kritiek van een ander, maar in feite vind je van jezelf dat je het allemaal moet weten. En de enige die daar iets aan kan veranderen ben je zelf.

Ik heb zelf ervaren hoe verhelderend het is om mijn ‘niet weten’ en bijbehorende perfectionisme, controle, uitstelgedrag en onzekerheid onder ogen te komen. Ik hoef niet alles meer te weten en ik kan je vertellen.. dat werkt enorm bevrijdend!

Daarom deel ik hieronder graag de 5 belangrijkste dingen die jou helpen om het niet te hoeven weten. 

 

5 dingen die je helpen om het niet te hoeven weten

 

1. Stel je verwachting bij
Realiseer je dat er niemand is die van je verwacht dat je alles weet, alleen jijzelf. Stop om jezelf te zien door de ogen van een ander en te vergelijken. Stel je verwachting bij en geef toe aan jezelf dat je niet alles hoeft te weten.

2. Maak fouten
Geef jezelf de ruimte om fouten te maken. Dit is de enige manier om iets nieuws te leren. Dit helpt je ook in je uitstelgedrag en maakt je actielijst minder beladen en serieus.

3. Perfect is saai
Niet alles wat je doet hoeft meteen perfect te zijn. En je weet, niemand is perfect, dus jij ook niet. Relax een beetje en laat je perfectie eens varen. Hier wordt je een leuker mens van, niet alleen voor jezelf, ook voor anderen.

4. Vraag en accepteer hulp
Je bent zo gewend om alles zelf te doen en dingen zelf te regelen. Give yourself a break en vraag een ander eens om met je mee te denken en accepteer dit. Dit is niet alleen prettig voor jou omdat je er niet alleen voor staan, anderen helpen je over het algemeen heel graag.

5. Stel je kwetsbaar op
Raap al je moed bij elkaar, laat jezelf zien en zeg dat je het niet weet. Stel jezelf open voor nieuwe dingen met het risico te falen of afgewezen te worden en trek je iets minder aan van de mening van anderen.

 

Dus als je een keer iets niet weet en voel je de paniek opkomen? Realiseer je dan dat het ok is om iets niet te weten, dat je fouten mag maken, dat je niet perfect bent, stel je kwetsbaar op en vraag hulp!

Welke van mijn bovenstaande tips helpt jou om het niet te hoeven weten?
Laat je reactie achter in het reactieveld hieronder.

Let’s make it happen!
Anne Marieke

 

Zet nu jouw eerste stap!
Download hier mijn GRATIS e-book “Rust in je hoofd in 7 stappen”.

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.