Waar ligt jouw grens? | MYdept.
16986
post-template-default,single,single-post,postid-16986,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17694

Waar ligt jouw grens?

Waar ligt jouw grens?

 

Vind je harmonie belangrijker dan je eigen mening? Sta je altijd voor een ander klaar, ook als het jou eigenlijk niet uitkomt? Zeg je liever geen nee, omdat je de ander niet wilt kwetsen? Grote kans dat je jouw grenzen onvoldoende kent en bewaakt.


Zonder grenzen krijg je stress
Wanneer je geen duidelijke grenzen hebt, levert je dat stress op. In eerste instantie mentale stress en als gevolg daarvan vaak ook fysiek. Teveel druk op je werk of te lange werkdagen maakt bijvoorbeeld dat je nek en schouders langdurig aanspant en hierdoor vast komen te zitten. Dit zijn signalen van je lichaam dat er een grens is overschreden.

Negatieve emoties die te maken hebben met grenzen overschrijden leveren vaak ook stress en fysieke klachten op. Denk bijvoorbeeld aan frustratie, boosheid en machteloosheid over een situatie waarin je je grens onvoldoende kenbaar hebt gemaakt.

Daarom is het van belang om precies te weten wat jouw grenzen zijn, zodat je er zorgvuldig mee om kunt gaan en je je eigen grens kan bewaken.


Wat zijn jouw grenzen?

Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Of merk je vaak pas achteraf dat je een grens bent overgegaan?

Grenzen stellen geeft je ruimte voor jezelf en is belangrijk voor een gezonde balans in je leven. Je grenzen zijn feitelijk niet meer dat een setje afspraken en regels die je omgang met jezelf en anderen makkelijker maken. Door je grenzen aan elkaar kenbaar te maken leren we elkaar beter kennen en kunnen we elkaar makkelijker begrijpen en respecteren.


Wat levert het je op?

Grenzen stellen geeft je de regie over je eigen leven en maakt het makkelijker om keuzes te maken die bij je passen. Duidelijkheid hierin naar jezelf toe schept ook duidelijkheid naar anderen. Dit klinkt misschien spannend, maar de mensen om jouw heen willen (over het algemeen) graag dan jij gelukkig bent. Hoe duidelijker jij aangeeft waar je gelukkig van wordt en waarvan niet, hoe meer iemand daar rekening mee zal houden.

 

Omdat ik uit eigen ervaring weet hoe lastig het is om je eigen grenzen te stellen, deel ik met jou 7 waardevolle dingen die mij hebben geholpen om mijn grenzen serieus te nemen.

 

7 dingen die je moet weten over jouw grenzen

 

1. Als je geen grenzen hebt word je moe en ziek

2. Jouw grenzen zijn strikt persoonlijk en worden niet bepaald door anderen

3. Je lichaam helpt je jouw grenzen te herkennen en ze te bewaken

4. Het aangeven van je grenzen is niet egoïstisch, het geeft duidelijkheid

5. Grenzen van jezelf en van anderen zijn er om gerespecteerd worden

6. Grenzen stellen geeft je ruimte voor jezelf, vrijheid en authenticiteit

7. Grenzen maken relaties duidelijker en vooral jezelf gelukkiger


Nee zeggen

Grenzen stellen betekent ook dat je af en toe nee moet zeggen.
Wil je meer weten over hoe je makkelijker NEE kunt zeggen?
Lees dan hier mijn blog: 5 tips om makkelijker nee te zeggen

Kortom; door je grenzen te kennen en ze te bewaken creëer je meer rust, vrijheid en respect voor jezelf en in je relaties met anderen.

En? Welk van de bovenstaande punten helpt je om jouw grens te bewaken?

 

Let’s make it happen!
Anne Marieke

 

Zet nu jouw eerste stap!
Download hier mijn GRATIS e-book.

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.