5 kenmerken dat je niet in contact bent met jezelf | MYdept.
15985
post-template-default,single,single-post,postid-15985,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17694

5 kenmerken dat je niet in contact bent met jezelf

5 kenmerken dat je niet in contact bent met jezelf

 

Je hoort en leest er weleens iets over; in contact zijn met jezelf. Het zijn van die onliners die dan voorbij komen, maar waar je eigenlijk niet zoveel mee kan. Iemand vroeg mij laatst, ‘Wat betekent het nu eigenlijk om in contact te zijn met jezelf. En waaraan merk je het als je niet in contact bent met jezelf?’ Een hele mooie vraag en voor het antwoord ben ik even goed gaan zitten. Wat hoe voelt dat eigenlijk? 

Wat is ‘in contact zijn’ met jezelf?

In contact zijn met jezelf maakt dat je open staat voor de gevoelens en emoties die bij jou voorbij komen. De leuke en (vooral) de minder leuke gevoelens.  Dat je ze kan onderzoeken, erbij stil kan staan en het aandacht geeft, zonder een oordeel en je kritische gedachten erover. En vooral ook dat je je gevoelens er laat zijn en ze niet wegduwt om er maar ‘vanaf te zijn’. Hoe lastig dit soms ook is.

In contact zijn met jezelf maakt dat je weet wat er in je gebeurt en het geeft je heel veel informatie over wat je leuk vindt, wat niet leuk, spannend etc.

Dus wel voor die droombaan te kiezen, ondanks dat het salaris lager is dan je wilde. 

Of niet naar dat feestje te gaan omdat je geen zin hebt, terwijl je eigenlijk beloofd had erbij te zijn.

Dus eigenlijk vanuit je gevoel (gut feeling) keuzes te maken en niet vanuit je hoofd (gedachten, oordelen, kritiek).  Je zou kunnen zeggen dat in contact zijn met jezelf zorgt dat je een soort van innerlijke ‘kompas’ kunt volgen… die je helpt om keuzes te maken voor jezelf, in je werk en in je relatie met de mensen om je heen.  Enorm spannend maar het voelt gek genoeg wel altijd juist.

Ook nog belangrijk om te noemen. In contact zijn met je fysieke lijf maakt ook dat je beter kan ‘luisteren’ naar de behoefte die jouw lichaam heeft. Dus juist zin om te bewegen, te rusten, warmte etc. en daar bewust iets wel of niet mee te doen.

In contact zijn met jezelf geeft rust, overzicht en maakt dat je bewust keuzes kan maken die op dat moment goed zijn voor jezelf. 

 

5 kenmerken dat je niet in contact bent met jezelf.

Dit zijn een aantal kenmerken waaraan je het kunt merken dat je niet in contact bent met jezelf.

1. veel piekeren en je zorgen maken over ‘soms onbenullige’ dingen.

2. voor een simpele keus staan en toch niet kunnen kiezen.

3. een rusteloos en ontevreden gevoel in je lichaam hebben, zonder duidelijke aanleiding.

4. sneller geprikkeld en geïrriteerd zijn dan normaal.

5. oververmoeid voelen en je maar niet kunnen ontspannen.

Deze kenmerken maken dat je hoofd overuren draait, je jezelf figuurlijk steeds kleiner maakt en dat er geen ruimte meer is voor je gevoel. Je raakt letterlijk het contact kwijt met jezelf.

 

LIFE-CHANGING VOORBEELD

Tijdens mijn burn-out vond ik dat ik iedere dag MOEST wandelen, want bewegen is goed en dat moet iedere dag. Tot ik mezelf op een dag met pijn en moeite weer het Vondelpark in ‘schopte’ en halverwege stilstond en mijzelf afvroeg waar ik op dat moment echt behoefte aan had. Het antwoord was “Ja daaaaaag, ik wil eigenlijk gewoon languit op de bank liggen met een boek en chocola..”. Vervolgens heb ik direct een rechtsomkeert gemaakt en ben ik thuis neergeploft op de bank. Heerlijk was het om eens echt naar mezelf te luisteren 😉 en vooral ook de chocola, haha.

Een simpel voorbeeld, maar voor mij de eerste keer dat ik bewust in contact was met mezelf en wat ik op dat moment wilde. En er vervolgens ook gehoor aan heb gegeven. Zonder te luisteren naar dat strenge stemmetje dat me zei dat ik het rondje af MOEST maken. 😉

Ik deel deze informatie met jullie omdat het mij heel veel gebracht heeft om in contact met kunnen zijn met mezelf. En dat gun ik jou ook!

Ben jij in contact met jezelf? Deel het in het reactieveld hieronder.

Let’s make it happen!
Anne Marieke

 

Zet nu jouw eerste stap!
Download hier mijn GRATIS e-book “Rust in je hoofd in 7 stappen”.

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.