7 tactieken voor het Omgaan met Tegenslag | MYdept.
16048
post-template-default,single,single-post,postid-16048,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.6,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-17694

7 tactieken voor het Omgaan met Tegenslag

7 tactieken voor het Omgaan met Tegenslag

 

DUSSS… je zit goed in je vel, voelt je fit en energiek, happy in de liefde, werk lekker op stoom, volop mooie plannen voor het nieuwe jaar en met een heerlijke skivakantie voor de deur en dan ineens…. BOEM! Rode vlekken, opgezwollen gezicht, armen en benen, trillen als een rietje en hyperventilatie.

Mij overkwam het een paar weken geleden. Zat ik dan ineens permanent binnen met een onverklaarbare rare koude allergie. Een allergie die mijn lijf belaagd zodra ik naar buiten stap of zelfs maar mijn handen was met koud water. Bijzonder hoe beroerd je kunt zijn van iets waar je je hele leven nog nooit van gehoord had en niet wist dat het bestond…

Iedereen krijgt er wel een keer mee te maken. En misschien speelt het op dit moment in je leven. Werkeloos raken, een vriendschap die stukloopt, ziek worden of een andere vorm van tegenslag in je leven. Het komt vaak zo plotseling en het gooit binnen no-time je hele leven in de war.

Stop je innerlijke dictator

Tegenslag is de perfecte situatie voor je innerlijke criticus om je uit te dagen om je grenzen aan te geven, hulp te vragen en naar je lichaam te luisteren.

Je kent hem vast wel, die innerlijke dictator. Het is dat stemmetje in je in je hoofd die je vertelt dat je niks kunt, dat je niet goed genoeg bent, of dat je waardeloos bent. En dit is dus wel de laatste persoon die je gaat helpen omgaan met je tegenslag! Hoe fijn zou het zijn als je die innerlijke criticus kan stoppen?

Tegenslag zorgt voor groei 

Naast het omgaan met tegenslag kun je er ook enorm veel van leren. Het leert je over jezelf, over wat jij nodig hebt (en wat juist niet), over je grenzen, over je werk en over de relaties die je hebt met anderen. Kortom, van tegenslag groei je en dat gaat je enorm helpen in je verdere leven om een volgende tegenslag te voorkomen.

Hieronder deel ik een aantal tactieken met je die mij helpen met het omgaan met moeilijke periodes in mijn leven.

 

Omgaan met tegenslag: 7 tactieken om een moeilijke periode te overwinnen

1. Accepteer
Stop met vechten tegen de situatie. Realiseer dat als je de situatie niet kunt veranderen, je maar beter kunt besluiten om het te erkennen en te accepteren. Laat de situatie toe, slaak een diepe zucht en je zult meteen merken dat je je rustiger voelt.

2. Uit je emoties
Het kan lastig zijn je emoties te uiten omdat je er anderen niet mee wilt belasten. Maar tegenslag gaat nu eenmaal gepaard met een bak emoties (frustratie, boosheid en verdriet) en die willen gezien worden. Dat uiten van deze emoties lucht enorm op en het geeft je naasten de mogelijkheid jouw situatie beter te begrijpen.

3. STOP je innerlijke criticus
Je innerlijke criticus helpt je niet in deze situatie, maar je kunt wel besluiten niet meer naar hem te luisteren. Zeg STOP tegen je innerlijke criticus zodra je hem herkend en jaag hem weg, KSSSSSSSSST. En zet er 3 positieve gedachten tegenover die je wel een goed gevoel geven.

4. Aandacht voor je lijf
Je bent geneigd om je terug te trekken uit je lijf en te gaan piekeren over de situatie. Goed voor jezelf doe je door je lichaam positieve aandacht te geven. Aanraking en massage brengt ontspanning in je lijf en daarmee rust in je hoofd.

5. Vraag hulp
Durf een keer hulp te vragen als iets niet lukt en aanvaard hulp als het je wordt aangeboden. Je doet al zoveel voor anderen, dus je mag gerust een keer iets terug vragen. En vooral in een situatie waar jij het lastig hebt helpen mensen je graag.

6. Leer ervan

Geloof jij dat dingen met een reden gebeuren? Dit kan je enorm helpen in het omgaan met de tegenslag. Zie het als een gebeurtenis of een wijze les die je sterker maakt en dat helpt je op een ander moment in je leven. Bijvoorbeeld dat je het rustiger aan moet doen, je beter voor jezelf moet zorgen of dat die baan toch niet geschikt voor je is.

7. Vertrouw
Alles gaat voorbij en zo ook deze moeilijke situatie waar je in zit. Vertrouw erop dat als je rustig blijft kijken naar wat er gebeurt en de je nodige geduld hebt er een eind komt aan deze situatie. Neem het stap voor stap.

Dus, zit het je even niet mee en wil je omgaan met je tegenslag? Stop je innerlijke criticus en realiseer je dat tegenslag juist zorgt voor groei! Accepteer de situatie, uit je emoties, zorg goed voor jezelf, vraag hulp, herken de wijze les en vertrouw erop dat het goed komt.

Wat helpt jou in het omgaan met tegenslagen? Heb je een speciale tactiek of strategie? Geef je reactie hieronder en help een ander.

Let’s make it happen!
Anne Marieke

 

Zet nu jouw eerste stap!
Download hier mijn GRATIS e-book “Rust in je hoofd in 7 stappen”.

Geen reactie's

Geef een reactie

De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.